Autismi diagnoosin ja kokemuksen jännitteessä -tutkimus (18-29 vuotiaille)

Osallistu autismiin liittyviä kokemuksia ja käsityksiä selvittävään tutkimukseen!

 Oletko autistinen ja yli 18-vuotias? Osallistu Autismi diagnoosin ja kokemuksen jännitteessä -tutkimukseen, joka selvittää autististen ihmisten kokemuksia ja näkemyksiä autismista, hyvinvoinnista, neuropsykiatrisista tutkimuksista ja tuki- ja kuntoutuspalveluista. 

 

Sinulla voi olla jokin autismiin liittyvä diagnoosi (esim. Aspergerin oireyhtymä tai Lapsuusiän autismi) tai voit hakea sitä tällä hetkellä neuropsykiatrisista tutkimuksista. Voit myös osallistua tutkimukseen, vaikka sinulla ei olisi diagnoosia tai et hae sitä, mutta koet kuuluvasi tutkittavien joukkoon. Sinun ei tarvitse olla käyttänyt mitään tiettyä tuki- tai kuntoutuspalvelua osallistuaksesi tutkimukseen. 

 

Olen kiinnostunut kuulemaan, mitä sinä ajattelet autismista ja millaisia kokemuksia sinulla on ollut neuropsykiatrisiin tutkimuksiin ja erilaisiin palveluihin liittyen. Toivon tutkimukseen mukaan kaikenlaisia autistisia ihmisiä. Juuri sinun kokemustasi tarvitaan, että autististen henkilöiden moninaiset äänet ja kokemukset kuuluvat tutkimuksessa. 

 

Kerättyjä tietoja käytetään osana väitöskirjatutkimusta, joka nostaa esiin autististen henkilöiden kokemuksia ja näkökulmia. Tutkimus tuottaa tietoa palvelujärjestelmän toimivuudesta ja sen mahdollisista ongelmakohdista sekä autististen ihmisten hyvinvoinnista. Tutkimuksen pohjalta valmistuu väitöskirja, tieteellisiä julkaisuja sekä luento-, konferenssi- ja seminaariesityksiä. Yksittäisiä henkilöitä ei ole mahdollista tunnistaa julkaisuista.  

 

Voit osallistua tutkimukseen tulemalla haastateltavaksi (18–29-vuotiaat) tai vastaamalla sähköiseen kyselyyn (kaikki yli 18-vuotiaat) 

 

Haastattelu nuorille aikuisille (18–29-vuotiaat) 

 

Haastattelun aikana sinulta kysytään autismiin ja erilaisiin palveluihin liittyviä näkemyksiä ja kokemuksia. Voit vastata haluamiisi kysymyksiin niin laajasti kuin haluat. Haastattelun arvioitu kesto on 1–2 tuntia ja se voidaan toteuttaa haluamallasi tavalla: kasvotusten haluamassasi paikassa, videopuhelun (ZOOM) tai puhelun välityksellä. Voit myös halutessasi ottaa haastatteluun mukaan ystävän tai muun tukihenkilön. Jos sinulla on ystäviä, jotka tahtovat myös tulla haastateltaviksi, voidaan teitä haastatella yhdessä. Saat halutessasi perehtyä kysymyksiin ennen haastattelua. 

 

Voit ilmoittautua haastateltavaksi täyttämällä ilmoittautumislomakkeen. Lomakkeella kysytään toivomaasi yhteydenottotapaa (sähköposti/puhelu) haastattelusta sopimiseksi ja toivomaasi haastattelutapaa (kasvotusten/videopuhelu/puhelu). Haastattelut pyritään pitämään kevään ja kesän aikana. 


Voit ilmoittautua haastateltavaksi 29.2.2024 asti. 

 

Lomakkeen täytön jälkeen otan sinuun yhteyttä toivomallasi tavalla ja toimitan sinulle lisää tietoja tutkimuksesta. Käymme samalla läpi haastattelun toteutuksen ja sovimme haastattelun ajan ja paikan. 

Pyrin tekemään haastattelutilanteen sinulle mahdollisimman mukavaksi. Jos tapaamme kasvotusten, saat halutessasi päättää missä. Jos haastattelu tehdään Zoomissa, saat päättää pidätkö kameraa auki. Saat olla haastattelutilanteessa juuri niin kuin haluat ja vastata vain niihin kysymyksiin, joihin tahdot. Voit myös keskeyttää haastattelun milloin vain. 

 

Kyselylomake (kaikki yli 18–vuotiaat)

 

Kyselylomakkeella vastaat kysymyksiin, jotka koskevat autismiin liittyviä kokemuksiasi ja käsityksiäsi, neuropsykologisia tutkimuksia ja erilaisissa tuki- ja kuntoutuspalveluissa asiointia. Kyselylomakkeen täyttämiseen menee arviolta noin 45–60 minuuttia. 

Voit vastata kysymyksiin niin laajasti kuin haluat ja vastata vain haluamiisi kysymyksiin. Vastaamisen voi jättää kesken ja jatkaa myöhemmin uudestaan. 

 

Pääset vastaamaan kyselyyn tästä: linkki lomakkeeseen. Lomakkeen etusivulla voit lukea lisää tutkimuksesta ja henkilötietojen käsittelystä. 

 

Voit vastata kyselyyn 17.3.2024 asti. 

 

Jos sinulla on jotain kysyttävää, voit olla minuun yhteydessä: 

Aino-Mari Uisma 
Yhteiskuntatieteiden maisteri, väitöskirjatutkija, JYU 
aino-mari.j.uisma@jyu.fi 
040 151 3002